İzmir Yeni Iç Hatlar Terminaline Kavuştu

Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali törenle açıldı. TAV’ın 266 milyon avro yatırımla gerçekleştirdiği yeni terminal 21 ayda tamamlandı.

Havalimanı projeleri ve işletmeciliği alanında dünyanın lider kuruluşları arasında olan TAV Grubu tarafından gerçekleştirilen Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali bugün düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasetçi katıldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Bugün burada açılışını yaptığımız Adnan Menderes İç hatlar Terminali ve daha önce yine bizim firmamız tarafından yapılan dış hatlar terminali bağlantısıyla birlikte bölgenin en önemli havalimanı terminal binalarından birisi olacaktır. Bu terminal Türkiye’nin ilk LEED Sertifikalı terminal binası ve LEED Sertifikalı en büyük binası olacaktır. Yine bu terminalde bilgi sistemlerinin pratik uygulamalarını da yolcu konforunu arttıracak şekilde geliştirdik. Toplumsal kullanım mekanları olarak havalimanları bir ülkenin kalkınmışlığının göstergesidir. LEED sertifikalı, çevre dostu ve bilgi sistemlerinin yoğun kullanıldığı bir havalimanının ülkemizin kalkınmışlığına çok iyi bir örnek olacağına inanıyorum. Bir şirket olarak ülke çıkarlarının göz önünde tutulmadığı, sosyal faydaların dikkate alınmadığı finansal karlar peşinde hiç bir zaman olmadık. Yurt içinde ve yurt dışında,  yaptığımız ve işlettiğimiz havalimanlarında, ülkemizi temsil ettiğimizi hiç unutmadık. Ben; başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Ulaştırma Bakanlığı’na, DHMİ Yönetimine ve çalışanlarına, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne, Adnan Menderes Havalimanı Mülki İdare Amirliği’ne, Müellifimiz Yüksek Mimar Yakup Hazan’a ve bu yatırımın finansmanını sağlayan EBRD, Denizbank, Unicredit, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası’na, Siemens Bank’a, bu terminalin yatırımın gerçekleştirilmesinden dolayı  çok teşekkür ediyorum. Tabii ki bir özel teşekkür de 12 yıl boyunca Türk havacılığının önünü açan sayın eski bakanımız Binali Yıldırım’a… ENR gibi dünyanın en prestijli mühendislik yayın organı tarafından Amerikan Bechtel firmasının ardından dünyanın en büyük 2.Havalimanı inşaat firması seçilen TAV İnşaat’ı tebrik ediyorum ve bu projede çalışan tüm mühendis, mimar, tekniker ve işçi arkadaşlarımı kutluyorum. TAV İnşaat’ın mühendisleri, TAV Havalimanları’nın mühendislerine, yapımın başladığı ilk günden bu güne kadar olan “Yapı Bilgi Modülündeki” tüm teknik bilgileri ve spesifikasyonları “Bulut Sistemi”ne yükleyerek teslim ettiler. Yapım Dönemi ile İşletme Dönemi arasında hiçbir bilgi kaçağı olmayacağı için, işletmeci firma TAV Havalimanları burayı en yüksek verimlilikle, başarıyla işletecektir. Terminalin Türkiye’ye ve İzmir’e hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

2032 sonuna kadar işletecek

DHMİ tarafından 17 Kasım 2011’de yapılan ihalede en iyi teklifi veren TAV Havalimanları iştiraki TAV Ege, iç hatlar terminalinin 2032 sonuna kadar işletme hakkını 610 milyon avro artı KDV karşılığında kazandı.

Yeni terminalin temeli 15 Haziran 2012’de atıldı. Geçiş sürecinde iç hat uçuşları da yine TAV tarafından işletilen dış hatlar terminalinden gerçekleştirildi.

TAV, dış hatlar terminalinin işletmesini 2007’de üstlenmişti. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2013 yılında, önceki yıla göre yüzde 9 artışla yaklaşık 10,2 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu yolcuların yaklaşık 2,5 milyonu dış hatlar; 7,7 milyonuysa iç hatlarda seyahat etti.

Türkiye’nin en büyük iç hatlar terminali

TAV İnşaat tarafından hayata geçirilen yeni iç hatlar terminali yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip. Projede 2537 araçlık kapalı otopark ve 3 bin araçlık açık otopark da yer alıyor.

Terminalin öne çıkan özellikleri şöyle:

• 64 check-in kontuarı
  • 40 asansör
  • 30 yürüyen merdiven ve 666 metre yürüyen bant
  • Saatte 5 bin bagaj kapasitesi
  • 291 bin 267 metrekare toplam inşaat alanı

Çevre dostu, ödüllü terminal

TAV Havalimanları, yeni terminalin tasarım, yapım ve işletme süreçlerinin tamamını çevresel sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde oluşturdu.
Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen “Atık Yönetimi Uygulaması”yla, ortaya çıkan atıkların yüzde 99’unu yeniden kullandı ya da geri dönüştürdü. Uygulama, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) tarafından ilk kez verilen “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Ödülü”ne layık görüldü.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ve Katlı Otoparkı için Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasyonu başvurusu Aralık 2012’de yapıldı. ADB Yeni İç Hatlar Terminali Türkiye’de LEED sertifikası alacak ilk havalimanı terminal binası olacak.
Yeni terminalde kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, güneş kollektörleri, ve trijenerasyon santraliyle enerji tüketimi ve su harcaması en aza indirilirken atık yönetimi de verimli bir şekilde gerçekleştirilecek. Terminal, doğalgazdan elektrik üretirken ısıtma ve soğutma enerjisini de ortaya çıkaran bir trijenerasyon tesisine sahip.

Modern mimari

Terminal binası, keskin ve modern hatları, iç bahçe ve havuzları, geniş ama bir o kadar da sade iç hacimleriyle kullanıcılarına hem fonksiyonel hem de estetik açıdan benzersiz bir deneyim yaşatacak. Gelen yolcuların check-in salonundan bile park etmiş uçakları, apronu ve kalkan uçakları kolayca izleyebilmeleri mümkün olacak.

29 metrelik tonoz çatısıyla terminal, bitişeceği dış hatlar terminaliyle uyumlu tasarlandı.

SH SHGM tarafından pilot uygulama olarak seçilen terminalin girişlerinde, ilgili onayların tamamlanmasının ardından x-ray kontrolü yer almayacak.